• PŘIPOJUJEME SE KE STÁVCE

          • Vážení rodiče,

            na pondělí 27. 11. 2023 vyhlásil Českomoravský odborový svaz pracovníků školství stávku kvůli úsporám, které se ve školství chystají.Nikdo ve škole není příznivcem stávky a bereme ji jako poslední (ale bohužel v současné době jedinou) možnou formu protestu proti zásahům, které se ve školství plánují a dopad to bude mít hlavně na děti.

            Snížením PHMax dojde k dalšímu slučování tříd a zamezí možnost dělit početnější třídy na jazyky. Pro naše starší žáky to bude znamenat pozdější změny na střední škole. Maturanti například mají možnost si zvolit v současné době na mnoha středních školách v posledním ročníku předměty, ze kterých maturují. I tohle budou muset střední školy zrušit nebo omezit. Budou zanikat obory s nižším počtem studentů, dopad to bude mít v budoucích letech na dostupnost různých služeb. Malým školám bude reálně hrozit zánik.

            Školy fungují také díky nepedagogickým pracovníkům. Kuchařkám, uklízečkám, školníkům, účetním a podobně. Snížením jejich už tak nízkých platů školství přijde o tyto důležité zaměstnance. Už v dnešní době je velmi těžké některé tyto pozice obsadit.

            Proto těmto změnám říkáme ne a PŘIPOJUJEME SE K PLÁNOVANÉ STÁVCE.Škola, školní družina a školní jídelna budou 27. 11. uzavřeny. Žáci všech ročníků základní školy budou mít ředitelské volno.

            Za pedagogický sbor Olga Ševčíková

          • Výlet do poslanecké sněmovny

          • 13.2 navštívili žáci školního parlamentu poslaneckou sněmovnu v Praze. Žáci měli možnost prohlédnout si prostory historických budov poslanecké sněmovny. Prohlídkou žáky provázel průvodce, který je seznámil s tím, jak to v poslanecké sněmovně chodí. Žáci měli možnost vidět kde a jak poslanci hlasují, kde probíhají tiskové konference i některé zajímavé dokumenty spojené s historií ČR. Po celou dobu prohlídky měli naši „parlamenťáci“ možnost, se na cokoli zeptat. Jsme rádi, že této možnosti využili a že už ví, kde proběhl pověstný „flákanec“. Věříme že, získané informace a zkušenosti žáci využijí i v našem školním parlamentu.     

          • Navýšení stravného od 1.2.2023

          • Vzhledem k zvýšeným cenám potravin i energií jsme byli nuceni od 1. 2. 2023 upravit výši poplatků za stravné. Podrobně v příloze.

            Děkujeme za pochopení.

            Olga Ševčíková, ředitelka školy

          • Volby do školního parlamentu

          • Dne 4.10.22 proběhli na naší škole první volby do žákovského parlamentu. Volby do žákovského parlamentu probíhaly, (až na pár vyjímek) stejně jako opravdové volby. Žáci si nejdříve ve třídě vybrali své kandidáty, kteří budou bojovat o místo ve školním parlamentu. Poté každý žák obdržel hlasovací lístek, na kterém zakroužkoval 2 kandidáty, které chce svou volbou poslat do žákovského parlamentu. Po sečtení hlasů proběhlo 6.10 vyhlášení výsledků voleb.Vítězní kandidáti podepsali s vedením školy smlouvu a byli jmenováni členy parlamentu. Školní parlament má nakonec 13 členů.  

          • Pomůcky do školky na školní rok 2022/2023

          • Do školky potřebuji školní roku 2022/ 2023

            Přineseme do školky:

            Všechny děti - balení papírových kapesníků nebo krabičku s kapesníky, vlhčené ubrousky.Děti, které ještě používají plenky – podložky na přebalování, plenky.

            Zubní pastu a kartáček nám zatím nenoste. Nevíme, zda bude čištění zoubků v MŠ z hygienického hlediska možné.

            Každé dítě má ve školce na přezutí bačkory. Z bezpečnostních důvodů mají děti v MŠ pevné bačkory -ne Crocs, ne pantofle. Bačkory bez barevné podrážky, tak aby nebarvily podlahové krytiny.

            Na převlečení ve školce tričko, tepláky, ponožky, spodní prádlo, v zimě punčocháče. Vhodné oblečení dle počasí na pobyt venku.S ohledem na počasí- na ven gumovky a nepromokavou bundu.

            Děti venku velmi často oblečení zašpiní. Nedávejte dětem drahé oblečení a obutí.

            Třída žabiček má své prostory v tělocvičně, ale velmi často jsou i v budově MŠ. Prosíme do tělocvičny přezůvky vhodné i na cvičení. Do budovy školky ještě jedny přezůvky (vyřazené sandálky – pozor na barvu podrážky).Na cvičení stačí bačkory – ne pantofle. Nebo staré tenisky, sandále – ne s černou podrážkou.

            Za věci, které do školky nepatří, nenese školka a učitelky odpovědnost. Například elektronika, hračky z domova, šperky a podobně.Prosíme, nenoste do mateřské školy zbytečně hračky. Není v našich silách stále dohledávat donesené hračky.

            Děkujeme za pochopení

          • Po stopách skřítků

          • Žáci sedmého ročníku si ve druhém pololetí školního roku vyzkoušeli, jak náročné může být navržení a realizace projektu za "hranice školních lavic". Nápadů na projekty bylo několik, ale nakonec se žáci shodli na zviditelnění stezky skřítků a spolupráci s obcí Kyselka. Vznikl projekt "Po stopách skřítků". Jeho cílem bylo zviditelnit již stávající stezky s informačními panely, kde žákům chyběli skřítci. Pustili se tedy do vyrábění keramických skřítků, které na informační tabule zavěsili. Celá realizace projektu se jim velmi povedla, pan starosta byl velmi spokojen. Celý projekt poté velmi profesionálně odprezentovala Valerie Wojčíková na online setkání pracovníků střediska ekologické výchovy SEVER Horní Maršov a dalších zapojených škol. Celé sedmé třídě děkujeme za velmi dobrou prezentaci školy.

          • Lyžařský výcvik Mariánská 2022

          • V termínu od 28.2 - 4.3. 2022 se uskutečnil na Mariánské lyžařský kurz. Kurz absolvovalo 35 žáku z II. stupně. Někdo na lyžích terpve začínal, někdo už zkušeně brázdil svahy, ale všichni makali, aby zvládli zdolat kopce lyžařského střediska Náprava. Za nás instruktory byl asi největší dříč Tomáš Rajtmajer ze 6, třídy, který na konci týdne zdolal (SÁM) červenou sjezdovku a mohl si tak v bufetu vychutnat zasloužený párek v rohlíku.